125 éves a Pátria Nyomda

Az idén ünnepli alapításának 125. évfordulóját a Pátria Nyomda. E patinás kort megélt vállalat szélesebb körben is emlékezetessé szerette volna tenni e jeles ünnepet, ezért...

Az idén ünnepli alapításának 125. évfordulóját a Pátria Nyomda. E patinás kort megélt vállalat szélesebb körben is emlékezetessé szerette volna tenni e jeles ünnepet, ezért felkérte Monostori Ferenc nemzetközi szinten is elismert homokszobrászt egy mintegy 3,5 méter magas Gutenberg szobor alkotására. A mű elkészült, és egy állófogadással egybekötött avatóünnepségen a Kopaszi gáton került felállításra 2018. szeptember 11-én. A szobor ugyan homokból készült, ám – mint az alkotótól megtudtuk – a fagyon kívül időjárásálló, tehát jó eséllyel november végéig fogja hirdetni az Öböl bejáratánál a nyomdászat dicsőségét, és persze hívja fel a figyelmet a Pátria Nyomdára. Az ünnepségen beszédet mondott Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, aki elsősorban a Pátria Nyomda jelentőségét emelte ki a kerület munkáltatói között, illetve méltatta a vállalat környezettudatos gondolkodását, valamint a környezet védelmében tett erőfeszítéseit.

Ezt követően Simon László vezérigazgató lépett a még hatalmas lepellel eltakart szobor elé, és egy rövid ágazati értékelésnek is beillő beszédben vázolta Gutenberg örököseinek, vagyis a jelen nyomdaiparának helyzetét, kilátásait. A nyomdaipar hazai helyzetéről szólva felhívta a figyelmet az informatika és automatizálás fontosságára. Mint mondta: „a mai nyomdák nem kevesebbet, hanem mást és más technológiákkal állítanak elő, mint 20 vagy 50 évvel ezelőtt.”  Arról is beszélt, hogy noha az automatizálás miatt nincs annyi élő munkaerőre szükség, ám ezzel együtt ez az ágazat is munkaerőhiánnyal küzd. Pedig a bérezés szempontjából a nyomdaipar a hazai középmezőnybe tartozik…

A Pátria Nyomda – ahogy az köztudott – nemcsak az egyik legnagyobb, mintegy 400 főt foglalkoztató nyomdaként van jelen a piacon, hanem az egyik legmeghatározóbb szereplője a nyomtatvány-előállító és -forgalmazó cégeknek is. Nemrégiben vásárolták meg a felszámolás alá került ZP-Formulárt, amely korábban alvállalkozóként dolgozott be a Pátriának. Mindemellett az elmúlt két évbe profilbővítésként elindították a flexónyomtatást is, sőt, ezen belül a biztonsági flexónyomtatást, és ma már olyan jelentős partnereknek szállítanak biztonsági nyomdatermékeket, mint például a Magyar Posta. Információink szerint a Pátria tovább kívánja erősíteni piaci pozícióját mind a nyomtatvány-előállítás, illetve -forgalmazás, mind a biztonsági nyomdatermékek piacán.

A rövid beszédeket követően Simon László vezérigazgató és Hoffmann Tamás polgármester húzta el a leplet Gutenberg nyomdászmester homokszobra elöl, s avatta fel, adta át a szobrot a nagyközönség számára is.