2024-től kötelező a vállalati ESG beszámoló

Az ESG minősítés célja, hogy fenntarthatósági szempontok mentén összehasonlíthatóvá tegye az egyes gazdálkodó tevékenységeket, illetve a főbb szereplőket (tanácsadók, tanúsítók, minősítők és minősítettek) elhelyezze az ESG keretrendszerében.

Az ESG (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) minősítés célja, hogy fenntarthatósági szempontok mentén összehasonlíthatóvá tegye az egyes gazdálkodó tevékenységeket, illetve a főbb szereplőket (tanácsadók, tanúsítók, minősítők és minősítettek) elhelyezze az ESG keretrendszerében. 

Az uniós szabályozás 2026. január 1-én lép hatályba az ESG Beszámolóra vonatkozóan.

Magyarországon azonban már 2025. januártól hatályba lép (az első riportot 2025-ben kell elkészíteni 2024-re vonatkozóan), igaz, először csak azoknak a nagyvállalkozásoknak, akikre az alábbi három szempontból kettő érvényes: 

●  mérlegfőösszeg: 10 Mrd HUF felett 

●  éves nettó árbevétel: 20 Mrd HUF felett 

●  átlagosan foglalkoztatottak száma: 500 fő felett 

 

2025. január 1-jétől a riportálás kiterjed majd azokra a nagyvállalkozásokra, akikre az alábbi háromból szempontból kettő érvényes: 

●  mérlegfőösszeg: 10 Mrd HUF felett 

●  éves nettó árbevétel: 20 Mrd HUF felett 

●  átlagosan foglalkoztatottak száma: 250 fő felett 

 

2026. január 1-jétől pedig riportálniuk kell a kkv-knak is. 

A rendelettel és annak bevezetésével kapcsolatosan további információkat gyűjtünk, az iparág minél alaposabb tájékoztatásához.