A mesterséges intelligencia hatása a nyomtatás jövőjére

A nyomdaipar átalakuláson megy keresztül, és a WhatTheyThink legújabb jelentése rávilágít a nyomdaipar jövőjét alakító trendekre.

A nyomdaipar átalakuláson megy keresztül, és a WhatTheyThink legújabb jelentése rávilágít a nyomdaipar jövőjét alakító trendekre. A 2023 őszén végzett felmérés bepillantást nyújt az iparág jelenlegi helyzetébe, kiemelve a legfontosabb üzleti feltételeket, kihívásokat, lehetőségeket és a 2024-re vonatkozó beruházási terveket.

A terjeszkedés egyik kiemelt területe az új speciális grafikai ágazat, a széles formátumú textilnyomtatás, ami azt jelzi, hogy a nyomdák hajlandóak kiszélesíteni kínálatukat. Élénk érdeklődés mutatkozik az automatizálás iránt is. Legjobban a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) körül kialakult lehetőségek foglalkoztatják a szakembereket. Az AI/ML potenciális alkalmazási lehetőségei hatalmasak, a szolgáltatás, képzés, termelési analitika és a nyomdai előkészítés területein is. 

De vajon a nyomdák készen állnak-e a mesterséges intelligencia befogadására? Míg egyesek már használják az AI-t olyan feladatokra, mint a grafikai tervezés és a megelőző karbantartás, mások óvatosan fontolgatják alkalmazását. Meglepő módon kevesen utasítják el teljesen az AI integrálásának gondolatát a működésükbe.

A felmérés eredménye rámutat arra, hogy a bizonytalanság az új technológiák esetében általános. A korábbi innovációkkal - például a felhőalapú számítástechnikával és az internettel - párhuzamot vonva a felmérés azt sugallja, hogy bár az előttünk álló út bizonytalan, az AI fokozatos integrálása a nyomtatási szoftverekbe jelentős változásokat hozhat az iparágban.

https://whattheythink.com/articles/118447-printing-outlook-2024-whither-ai/