"A nyomdászat trendi szakma"

Az egyre erősödő munkaerőhiány csak akkor oldható meg, ha a nyomdászat újra vonzó pálya lesz a fiatalok számára.

"A nyomdászat trendi szakma"

A stratégia kidolgozásánál abból indultunk ki, hogy a munkaerő utánpótlás és a munkaerőhiány hosszú ideje fennálló probléma, amely szinte minden céget sújt és valószínűleg még sokáig a velünk marad. Mondta bevezetőjében Orgován Katalin, a szövetség új elnöke.

Ennek egyik legfőbb oka, a nyomdászatról kialakult negatív kép, amely mindenki előtt ismert. A köztudatban a nyomdászatot csak a könyvekkel és magazinokkal hozzák kapcsolatba, pedig a csomagolás egyre hangsúlyosabb szerepet játszik az ágazatban. Azt is tudjuk, hogy azon szerencsések közé tartozunk, ahol nagyon alacsony az elvándorlás. Vagyis ez egy szerethető szakma. Európában mindenhol nagyon erőteljes kampány folyik annak érdekében, hogy fiatalokat meggyőzzék, mindaz, amit tudni vélnek hamis és a nyomdászat rengeteg lehetőséget rejt magában. Amit a cégek vezetői munkaerő problémaként élnek meg, csak a fiatalok meggyőzésével, bevonzásával lehetséges.

Természetesen a szakmai közvélemény tisztában van vele, hogy a róla festett hangoló kép távolról sem fedi valóságot, hiszen a nyomdászat nagyon is kreatív, úgyis mondhatnánk: trendi ágazat. De ez nem elég.

A korábbi évek munkájából látszik, hogy komoly küzdelem folyt a negatív beidegződések leküzdésére. Azok az üzenetek, amelyek megfogalmazódtak, mégsem jutottak el a pályaválasztókhoz. Ebben senki sem hibás. Az a dolgunk, hogy okos és átgondolt kommunikációval, hatékony eszközök felhasználásával képesek legyünk a szakmai presztízst helyreállítani.

Egy mondás szerint az eredményesség igazi fokmérője, ha kis lépéssel nagy hatást lehet elérni, nem pedig fordítva. Ilyen „kis lépésekből” áll az a feladat sor, amelyről már részben volt szó a korábbi beszámolóban.

Szintén idetartozó kérdés a papír és a környezetvédelem kapcsolata. A nyomda- és papíripart évek óta rossz  színben tüntetik fel. Csak mostanában látszik valamelyest fordulni ez a trend, hiszen a papíralapú csomagolás egyre nagyobb szerepet kap. Nemcsak a fiatalok miatt – bár ez a környezeti kérdésekre leginkább fogékony generáció -, de be kell mutatnunk, hogy a papír nem a múlt, hanem a környezettudatos jövő.

A kommunikációhoz azokat a csatornákat kell használni, ahol a célközönségünket, a jövő nyomdászait leginkább meg tudjuk szólítani. Ezek természetesen a közösségi médiák, mint a Facebook, az Instagram és Youtube. De sajtóközlemények kiadásával az MTI-n keresztül is tudunk üzenni olyan témákban, amelyek a sajtó és a szélesebb közvélemény érdeklődésére is számot tarthatnak.

Nagyon sok terve van az elnökségnek az elkövetkező évekre. A kampányok némelyike már korábban is futott, ezeket szeretnénk feléleszteni és folytatni. Némelyik azonban teljesen új.  Néhány ezek közül: „Szeretem a papírt” kampány, „Ne zavarj. Olvasok” kilincsakasztó kampány, „Faces of Print” kampány, PISA jelentés a nyomtatott olvasás és a személyes képességek összefüggéséről. Minden kampányban számítunk a cégek aktív támogatására, tájékoztatást adunk a részletekről.

A kampányokon túl az oktatás fejlesztésével összefüggő rendezvények és projektek mind azt a célt szeretnék elérni, hogy a cégek magasan képzett, szakmailag elkötelezett dolgozókra támaszkodva tudjanak sikeresen boldogulni az üzleti életben.

A belső kommunikáció a tagokra és a tagbővítésre fókuszál. 

Fontosnak tartjuk, hogy tagjaink ismerjék a szövetségben folyó munkát, azonosulni tudjanak a kitűzött célokkal, továbbá hasznosnak értékeljék a szövetség tevékenységét a saját cégük életében.

Ugyanakkor az eredmények eléréhez szükség van arra, hogy a szövetség minél szélesebb bázisra támaszkodhasson, minél több tagja legyen.

Nagyon sok olyan esemény, információ áll a rendelkezésre, amely a szövetségi tagságot vonzóvá teheti a nem tag cégek számára. Ezek közül kettők szeretnék kiemelni. Egyrészt az INTERGRAF  tagságot. Személyesen tapasztaltam meg, hogy milyen komoly munka folyik ebben a szervezetben. Értékes információk forrása a tagjaink számára is, amelyre érdemes több figyelmet fordítani.

A másik ilyen téma az PNYME és a szövetség kapcsolata. Még mindig sok az ezzel kapcsolatos téves információk Szeretnénk tovább erősíteni a közös pontokat, az együttműködést. Eközben mindkét szervezetnek az erősségeire kell koncentrálni.

A tervek megvalósításához forrásokra lesz szüksége a szövetségnek. Úgy véljük, hogy a pályázati támogatások és a tagdíj növekedés mindezt lehetővé teszi.