A print jövője – a mi jövőnk

Oktatási vitafórumot tartottunk az Óbudai Egyetemen

Oktatási vitafórumot tartottunk az Óbudai Egyetemen.

Bekövetkezett, amiről évek óta beszélünk: a munkaerő utánpótlás cégek sokaságánál okoz egyre komolyabb fejtörést. Miközben a nyomdákban a legmodernebb európai színvonalú gépek vannak, a fizetések messze meghaladják az ipari átlagot és az oktatás színvonala is magasnak mondható, a fiatalok egyre kisebb számban választják a nyomdászatot.

Az okokat általában ismerjük, a megoldást kevésbé. Pedig sürgősen lépnünk kell. Mégpedig nekünk, az ágazat szereplőinek, szervezeteknek és cégeknek egyaránt. Ebben a kérdésben elsősorban csak magunkra számíthatunk.

Szövetségünk elnöksége ez év elején úgy határozott, hogy az oktatás és az ezzel szorosan összefüggő foglalkoztatási témában hosszú távú projektet indít A print jövője – a mi jövőnk címmel.

A tavalyi év során a PPD Expo alatt Szövetségünk oktatási fóruma sokakat vonzott, sok értékes gondolat hangzott el. Ennek folytatásaként ismét egy vitafórumot tartottunk.

A konferenciát Dr. habil. Kisfaludy Márta, a Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar dékánja nyitotta meg. Így látják ők – hallgatói vélemények a nyomdaiparról  címmel Dr. Peller Katalin, az NYPSZ ügyvezető igazgatója tartott beszámolót. Ezután oktatási megoldásokkal a Debreceni Szakközépiskola lepett meg minket.

Mitől sikeres példa Békéscsaba? címmel tartotta fergeteges előadását Kása István, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója.

Dr. Horváth Csaba, az Óbudai Egyetem RKK Médiatechnológia Intézet  igazgatója beszámolt felnőttképzési terveiről. Korsós Ilona kuratóriumi tag tájékoztatott a Nyomtatott Kommunikációért Alapítvány általi lehetőségekről.  A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól Zádory Tibor képviseltette magát. Legvégül kerekasztal beszélgetést tartottunk, mert kiváncsiak voltunk a résztvevők véleményére és javaslataira.

A rendezvényen elhangzott fontosabb előadásokat letölthetik honlapunkról a cikk bal oldaalán található letölthető fájloknál.