Ágazati helyzetelemzés

Idén májusban zárult az a közel két éves pályázat, amely a nyomdaipar munkaerő piaci helyzetével és a lehetséges megoldással foglalkozott.

A munkaerő utánpótlás a nyomdaipar - más ágazatokhoz hasonlóan - legnagyobb kihívása az elkövetkező pár évben. A technológiát, alapanyagokat és nyomdai termékek műszaki színvonalát tekintve a hazai cégek egyenrangú versenytársai az európai társaiknak. A műanyagok háttérbe szorulásával a piac is egyre inkább a papír felé fordul. A kilátások tehát kedvezőek, mégis a legnagyobb problémát megfelelő képzettségű és számú szakemberek hiánya jelenti. Az évekkel ezelőtt indított Print: a TE jövőd kampány eredményei ellenére lényegesen kevesebben választják a nyomdász szakmát, mint arra a szakmának igénye volna.

A pályázat során lehetőség nyílt arra, hogy nemcsak a munkaerő piac helyzetét mérjük fel alaposan, de a nyomdaipar helyzetét is.  A letölthető dokumentumok között található tanulmány részletesen bemutatja a hazai ágazat gazdasági jellemzőjét, helyét az európai piacon.

Hamarosan elkészül a munkaerőpiaci kutatás összefoglalója is, amelyet szintén közzé teszünk.