Az Intergraf és az UNI Europa Graphical közös nyilatkozata

A csomagolóipar partnerei, az Intergraf és az Uni Europa Graphical közös nyilatkozatot tettek közzé

A csomagolóipar partnerei, az Intergraf és az Uni Europa Graphical közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben támogatják a csomagolási és csomagolási hulladékokra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatának célkitűzéseit, összhangban az EU Zöld Megállapodásával. A rendeletről szóló tárgyalásokon az együttműködő partnerek kiemelték a legfontosabb prioritásaikat egy innovatív és működőképes szabályozási keretrendszer elérése érdekében.

Miközben fontos a csomagolóanyag újrafeldolgozási kritériumainak meghatározása, ugyanilyen fontos a csomagolóanyag életciklusának végét lezáró fázissal is foglalkozni. Ösztönözni kell a szelektív gyűjtést, a válogatást, valamint a korszerű deinking- és újrafeldolgozási folyamatokat.

A résztvevők támogatják az Európai Parlament csomagolási szabályozással kapcsolatos konkrét álláspontjait, az összetett csomagolások meghatározását, bizonyos összetevők kizárását (pl.: bizonyos címkék, bevonatok, festékek és lakkok). 

Támogatják a magas színvonalú újrafeldolgozást, amely az elsődleges nyersanyagok helyettesítéséhez kapcsolódik. Fontos lehetővé tenni az újrahasználati és az újrahasznosítási rendszerek egymás mellett való létezését. Ha a szelektív gyűjtési arány meghaladja a 85%-ot az újrahasználat alóli mentességet kell biztosítani.

A nyilatkozatban a munkaadók és a munkavállalók közösen támogatják a jelenlegi csomagolási irányelv átalakítását, amelynek célja a belső piac megerősítése. Kiállnak az eltérő nemzeti intézkedések és címkézési szabályok elfogadása ellen. Az EU harmonizált címkézési rendszereit részesítik előnyben a kiterjesztett gyártói felelősségvállalási (EPR) rendszerek azonosítására vonatkozó nemzeti követelmények bevezetésével szemben.

A teljes nyilatkozat itt olvasható: https://www.intergraf.eu/communications/publications/item/491-joint-statement-social-partners-emphasise-key-priorities-for-packaging-and-packaging-waste-regulation%20