Csomagolási hulladék szabályozása

Az EU új szabályokat fogad el a csomagolási hulladékokra vonatkozóan

Az EU új szabályokat fogad el a csomagolási hulladékokra vonatkozóan

Az új csomagolásokról és csomagolási hulladékokról szóló rendeletet a szabályozók a következő hetekben fogják véglegesíteni. Az új szabályok ágazatok széles körére lesznek hatással, mivel bizonyos rendelkezések a csomagolást használó valamennyi gazdasági szereplőre vonatkoznak. A végleges szöveg a rostalapú csomagolásokra kedvezőbb lesz, mint az eredeti javaslatban volt. Eredetileg az élelmiszerek és italok valamennyi egyszer használatos csomagolására korlátozás lett volna, ám az új szöveg csak a műanyag csomagolásokra írja elő a korlátozást. A kartondobozok szintén mentességet kaptak az újrafelhasználási követelmények alól.

Az Európai Bizottság által meghatározandó újrahasznosítási iránymutatásoknak megfelelően általános követelmény lesz, hogy minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie.

A szállítási vagy e-kereskedelmi csomagolást használó vállalatoknak meg kell felelniük a maximum 50%-os üres-tér aránynak is.

A végleges szöveget az intézménynek még hivatalosan el kell fogadniuk a szabályozás várhatóan 2026. közepétől lesz alkalmazandó.