Elfogadás előtt az új tankönyvellátási rendszer törvényjavaslata

Talán közismert, hogy a tegnapi nap folyamán Balog Zoltán miniszter sürgősségi eljárással benyújtotta a nemzeti köznevelés tankönyvellátásáról szóló törvény tervezetet.

Mivel számos tagunk érintett a tankönyvgyártásban, ezért fontosnak tartjuk, hogy mindenki első kézből ismerhesse meg a várhatóan elfogadásra kerülő javaslat szövegét, mely a letölthető dokumentumoknál található.
 
Szeretnénk felhívni a figyelmet a 2 § (2) bekezdésére, amely állami szervezet feladataként (könyvtárellátó) határozza meg többek között a tankönyvek országos megrendelését és beszerzését. A mi olvasatunk szerint ez annyit takar, hogy várhatóan közbeszerzési eljárásban fog a jövőben történni a tankönyvgyártás. A javaslat többi rendelkezése – legalábbis első olvasatban – a nyomdákat közvetlenül nem érinti, sokkal inkább a kiadókat. Ezzel együtt némi bizonytalanságot okozhat az általános indokolás azon mondata, amely a következőket tartalmazza: „A benyújtott törvényjavaslat … állami felelősségként értelmezi a tankönyvek előállítását…” 
 
Természetesen Szövetségünk mindent elkövet annak érdekében, hogy minél több információt szerezzen az új rendszerről, felvettük a kapcsolatot az oktatási kormányzattal, illetőleg a sajtóban is messzemenőkig igyekszünk képviselni a nyomdák érdekeit.