EPR 2024. évi díjai

Megjelentek a 2024 évi EPR (kiterjesztett gyártói felelősség) díjai

Megjelenése óta élénk figyelemmel kísérjük a kiterjesztetett gyártói felelősség (EPR) rendszerével kapcsolatos híreket, tájékoztatásokat. 

Szövetségünk tagja az idén ősszel megalakult díjtanácsoknak is a „reklámhordozó papír” és „irodai papír” anyagáramok vonatkozásában, illetve a CSAOSZ konzultációs partnere a csomagolóanyagokkal összefüggő anyagáramokban. Ezen díjtanácsok alakuló üléseinek idejéig, a 2024 évi díjak előkészítése már olyan fázisban volt, hogy azok érdemi módosítására esély sem adódott. A napokban jelent meg a Magyar Közlöny 171. számában, az energiaügyi miniszter 23/2023. (XI. 30.) EM rendelete a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjak, a díjalkalmazási feltételek, valamint a díjmegfizetés rendjének 2024. évi megállapításáról. 

A rendelet az alábbi oldalról letölthető: https://drive.google.com/file/d/1iBE1IN5cmBJBJR51t-EUJgk6iLDzrTbl/view?usp=sharing

Az alábbi táblázatban röviden összefoglaltuk a nyomda- és csomagolóipart érintő díjtételek alakulását.

Szövetségünk egy, az EPR díjjal kapcsolatos mutató bevezetését és rendszeres publikálását határozta el. A mutató célja az, hogy az adatot szolgáltató vállalkozások viszonyítási támpontot kapjanak az általuk befizetett díjak mértékéről. Az adatközlés önkéntes és azokat a szövetség anonim módon kezeli. A megküldendő adatok a bevallást alkotó KF kódok szerinti mennyiségek negyedévente, illetve az ezen időszakhoz tartozó árbevételi adatok.

Az EPR Index képlete:

EPRI = (Áb1+Áb2+Áb3+Ábn)/ (KF1+KF2+KF3+KFn) [Ft/kg]

ahol,

Ábn, az adatot szolgáltató cégek tárgynegyedévi értékesítése millió Ft-ban

KFn, az adatot szolgáltató cégek tárgynegyedévre vonatkozó KF kódonkénti mennyisége kilogramm-ban.