Izgalmas témák, kitűnő előadók

Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk az őszi Manager konferencia résztvevőitől, többen kérték az előadások anyagát. Továbbkattintva rövid beszámolót olvashatnak a rendezvényről, megtekinthetik a helyszínen készült fotókat és letölthetik az előadások anyagait.

 Szövetségünk őszi Manager konferenciája a Velencei tó partján pompás őszi panorámával és szikrázó napsütéssel fogadta a résztvevőket. Gárdonyban a VITAL HOTEL NAUTIS**** negyedik emeleti konferenciatermében érdekes és aktuális témákban hat előadás hangzott el. 

Az alábbiakban olvashatják az előadások rövid összefoglalóját, illetve a letölthető dokumentumok között találják az előadások PDF anyagait.

A konferenciát összefoglaló zárszóban Dr. Habil Horváth Csaba utalt a Z-generációval kapcsolatban szerzett oktatási tapasztalataira, a 3D nyomtatással, mint nyomtatási eljárással - véleménye szerint tévesen a nyomdaiparhoz sorolt  megnevezéssel - nyíló új lehetőségekre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a  kiterjesztett gyártói felelősség programhoz csatlakozva konszenzust kell elérni a nyomdaipart képviselő NYPSZ, a Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség valamint a kormányzati szervek álláspontja között.

Az NYPSZ 2019. augusztus óta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével szorosabb együttműködésbe lépett. A konferencia programját gazdagította a Brexit lehetséges gazdasági hatásait elemző előadás. A nyomdaipar teljesítményével tények és számok tükrében két előadást is hallhattunk és szó esett a körforgásos gazdaság üzleti modelljeiről.

Z generáció a nyomdában

zsolt.meszlenyi@traininguniverse.eu

A Z-generáció az első generáció a történelem folyamán, aminek képviselői valamiben jobbak vagy hatékonyabbak az idősebbeknél. Ugyanakkor a munkaerőpiacon a kevesebb munkaerőért nagyobb a verseny. A dolgozó választ, nem a cég. A munkatársaink az ügyfeleink lettek.... (felmondási stressz). Számos tényt tudhattunk meg a Z generáció sajátosságairól és a velük való kommunikáció kihívásairól.

Nyomdaipar 2018.

peller@fedprint.hu

Mark Twain:„A tények makacs dolgok, ám a statisztikák hajlékonyak”

A magyarországi GDP 2018-ban 42.073 milliárd forint volt, ugyanakkor a nyomdaipar éves nettó árbevétele 223 milliárd forintot tett ki, amiből a szövetség tagnyomdáinak éves árbevétele 193 milliárd forint. (86,5%). Az NYPSZ teljes tagsága – nyomdák és beszállítók együttesen – 623,5 milliárd forint éves nettó árbevételt produkáltak, ami a hazai GDP 1,5 %-a! Az előadás alapjául szolgáló tanulmány teljes anyagát és a cégek mérlegadatait megtalálják az NYPSZ jelszóval védett belső oldalán.

3D: ismert technológia, új piac

peter.szabo@freedee.hu

A 3D nyomtatás a hétköznapi valóság része lett. A tömegtermeléstől eljutottunk a tömeges perszonalizációig. Az eredetileg tervezett egyedi tárgyak gyártása helyett segédalkatrészek, célszerszámok nyomtatása terjedt el, amivel 10-150 szeres termelékenység javulás érhető el az ipari alkalmazás során.  Big data korában a digitális kompetencia növekedése a siker titka. Az egyediség, személyre szabhatóság érzelmi töltete figyelemmágnesként működik. 3D szkennerekkel virtuális 3D avatárokat létrehozva hamarosan a ruhapróbákat is on-line intézhetjük…  

De mi lesz a Brexit után?

holovacs@mgyosz.hu 

Az MGYOSZ Környezetvédelmi és Infrastrukturális Igazgatója előadásában a következő kérdésekre adott válaszait fejtette ki: Lesz-e egyáltalán Brexit, ha lesz akkor mikor és milyen forgatókönyv szerint? Az Egyesült Királyság a kilépés új időpontjáig továbbra is tagállam marad, és maradéktalanul vonatkoznak rá a tagságból fakadó jogok és kötelezettségek, továbbá, joga van bármikor visszavonni a bejelentését. A Brexit után, ha az UK nem teljesíti a pénzügyi kötelezettségeit az Magyarországnak 20-30 Mrd Ft többletkiadást jelent.

A visszaszámlálás elindult: Kiterjesztett gyártói felelősség

nagym@csaosz.hu

Gergle György Tervszerű környezetfejlesztés című könyvében írta:„Termelésünk minden eredménye hulladékká válik.”

A csomagolási és csomagolási hulladék irányelv magyar jogrendbe való átültetésének határideje: 2020. július 5. A CSAOSZ szakértői munkacsoportja lát reálisan megvalósítható működési modelleket, a rendszer költségét pedig a csomagolóipart jelenleg terhelő kb. 40 milliárd Ft-os kötelezettségnél alacsonyabbra becsüli

A hazai nyomdaipar számokban 

endre.fabian@sti-group.com

A nyomdaipar rég óta nélkülözi a szakmai szempontoknak megfelelő statisztikákat. Fábián Endre kutatásának célja az volt, hogy pontosan felmérje mekkora a hazai nyomdaipar és meghatározza, valóban kik a szereplői. Az elemzésből megtudhatjuk, hogy a nyomdaipar 2017-hez képest 2018-ban 30 md Ft-os, azaz (7,1%) növekedést produkált, aminek kb. fele inflációs növekedés, míg a másik fele a valós növekmény, amiből 14 md Ft-ot a hagyományos nyomdaipar nagyvállalatai adták.