Manager konferencia – Lajosmizse

Verőfényes őszi napsütés várta a Manager konferencia résztvevőit a Geréby Kúriában. A nyomdaipar vezetőinek szervezett rendezvényen olyan témákat jártunk körbe, amelyek sokakat foglalkoztatnak manapság.

Elsőként a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója (egyben Szövetségünk elnöke) arról beszélt saját példájukon keresztül, hogyan tudták elfogadtatni partnereikkel, közbeszerzések kiíróival az elmúlt időszak extrém költségnövekedését. Természetesen egy hosszabb folyamatról volt szó, de a meggyőző kommunikáció és a helyzetet bemutató részletes dokumentáció végül is meghozta az eredményt. Az elmondottakból fontos kiemelni, hogy „elsőre” és „bemondásra” nem lehet sikert elérni, de nem szabad feladni, be kell bizonyítani a partnereknek, megrendelőknek, hogy a jelenlegi helyzet már nemcsak a nyomda problémája.

Ezt követően a Gelbert Eco Print Kft. tulajdonosa, Gellér Róbert azt a témát járta körül, hogy a következetes környezettudatosság milyen üzleti előnyökkel jár. A „zöld nyomda” image marketing szempontból fontos lehet a megrendelők – különösen az erre érzékeny külföldi megrendelők – számára. Azonban ennél is komolyabb érv, hogy a költségcsökkentő zöld beruházások olyan előnyt jelenthetnek, amelyek energia válság idején nem elhanyagolhatóak. Előadónk kiemelte, hogy a „zöld” szemlélet akkor lehet igazán hatékony, ha azt a nyomda minden munkatársa elfogadja. Ehhez pedig folyamatos oktatásra van szükség. Sokak érdeklődését keltette fel az a dia, amelyben az előadó összehasonlította három autó (köztük egy Tesla) költségeit, megtérülését.

A szünet előtti utolsó előadásban Szövetségünk oktatási referense, Szilágyi Judit adott rövid összefoglalót pilot projektünkről, a Mechatronikai Technikum diákjainak nyomdaipari duális képzéséről. A tavasz óta eltelt időszakban a résztvevő nyomdák megszerezték a szükséges akkreditációt, a Szövetség elkészítette az első éves elméleti tananyagot és 25 diák megkezdte nyomdaipari tanulmányait a nyomdáknál. Összehasonlításként: a budapesti nyomdaipari iskolában összesen 8 diák választotta a nyomdászatot.

A visszajelzésekből az látszik, hogy a diákok érdeklődőek, örömmel vesznek részt ezeken a gyakorlati órákon. A pozitív tapasztalatokat a nyomdák is megerősítik.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a képzés megszervezése és lebonyolítása nagyon komoly terhet jelent a résztvevő cégeknek. Ennek következtében két nyomdai cég már vissza is lépett a nehézségek láttán. A képzéshez oktatókat is nehéz találni, akik megfelelnek a jogszabályi elvárásoknak. További teher, hogy a tananyag elkészítettetése évi 2 millió forintba kerül a Szövetségnek, illetve a Szövetség alapítványának. 

Ahhoz, hogy folytatni tudjuk a megkezdett munkát szükség lesz sokkal több cég támogatására, részvételére. A mostani projekt sikere nemcsak ennek a pár cégnek az érdeke, ők mások helyett is vállalták a terheket. Ha azonban mégsem tudnánk célba érni, az a jövő munkaerőpiacára katasztrofális hatással lenne.

A papíralapú csomagolóanyag az elmúlt egy-két évben újra reneszánszát éli, sőt úgy tűnik, hogy egyre jobban kiszorítja a műanyagot. Ezt a témát járta körül Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkárának előadása. Sajnos személyesen nem lehetett velünk, de az új technikának köszönhetően nem kellett elhagynunk ezt az előadást sem. Nagy Miklós több rendezvényünkön volt már előadó, most is a tőle megszokott alapossággal mutatta be a jelenlegi és a várható helyzetet. A statisztikai adatok megerősítik, hogy a papír alapú csomagolóanyagok felhasználása 2021-től jelentősen növekedett, miközben a műanyagé folyamatos csökkenést mutat. A tendenciát jól mutatja a következő szlogen: „Papír ahol csak lehetséges, műanyag, ahol hasznos”. Ebben a szellemben jelentik be sorba a nagy feldolgozó cégek új csomagolási üzletpolitikájukat. A körforgásos gazdaság a hazai gyártókat is eléri. Már nem elegendő a szelektíven gyűjteni a hulladékot, hanem gondoskodni kell annak alapanyagként történő felhasználásáról. Ezzel kapcsolatban a közeljövőben várható a termékdíj rendszer átdolgozása (EPR kormányrendelet), amely a csomagolást éppúgy érinteni fogja, mint az irodai és a reklámhordozó papírt.

A legtöbb szakmai konferencia központi témája manapság az ágazatot érintő-sújtó költség növekedés. Szövetségünk a nyár végén, szeptember elején egy kérdőíves felméréssel járt utána annak, hogyan változtak az elmúlt egy évben a nyomdaipar költségei és bevételei, miként reagált a piac és milyen várakozással néznek a második félév elé a nyomdaipari cégek. Az eredményekről Dr. Peller Katalin, a Szövetség ügyvezető igazgatója tartott előadást. Fontos kiemelni, hogy a felmérés nem számít reprezentatív kutatásnak, mégis jól mutatja az ágazaton belüli folyamatokat. Az eredményeket külön cikkben mutatjuk be, amely megtalálható lesz honlapunkon.

Végül, de nem utolsó sorban foglalkoztunk az energia kérdésével is. Nem véletlenül Európában mindenhol vezető hír a különböző portálokon. Vállalkozásokat és magánszemélyeket egyaránt sújtó kérdésről van szó, amelyre igazán megnyugtató választ még sehol sem adtak. Ezzel együtt fontos, hogy tisztán lássunk ebben az ügyben. Göbl Erik, az Audax Renewables Kft. kommunikációs vezetője energiapiaci körképét a kiváltó okok bemutatásával kezdte. Magyarország helyzete annyiban különbözik a többi országétól, hogy a forint folyamatos romlása tovább fokozza a nyomást a gazdaságon. Kétségtelen, hogy az előttünk álló tél komoly erőpróba elé fogja állítani a lakosságot és a gazdaságot egyaránt, ugyanakkor már most olyan fejlesztéseken kell dolgozni, amelyek csökkenthetik a terheket a jövőben. Az egyik legvalószínűbb szcenárió szerint a gazdasági recesszió az energia kereslet csökkenéséhez vezet, amely középtávon az árak normalizálódását eredményezheti. Persze sok még a bizonytalansági tényező.

Egyelőre az látszik biztosnak, hogy az új energia szerződések már más, sokkal szigorúbb feltételekkel fognak működni. Bár a cégek mozgástere jelentősen beszűkült a korábbiakhoz képest, a szakember is megerősítette, hogy a csoportos beszerzés kedvezőbb helyzetet teremthet a vállalkozások számára.

Bár az előadások sora az estéhez közeledve véget ért, az elhangzottak a fehér asztalok mellett is foglalkoztatták a résztvevőket. Mindegyik előadás anyaga megtalálható a letölthető dokumentumok között. Őszintén bízunk benne, hogy a hosszúra nyúlt délutáni konferencia nemcsak érdekes, de hasznos és informatív volt.