Nyomdák, kiadók, kereskedők - könyvpiaci helyzet

A papírellátás helyzete az év elején sem változott sokat. Az egekbe szökő árak mellett már a mennyiség és a szállítási határidők is hatalmas zavart keltenek a piacon. Erről volt szó a MKKE-vel közösen szervezett online kerekasztal megbeszélésen.

A könyvpiac szereplői eltérő szabályok szerint működnek. A nyomdák a kialakult papírellátási helyzet miatt kénytelen igazodni a papírkereskedők feltételeihez (vagy saját készleteikhez), míg a kiadóknak számolniuk kell a szerzők és terjesztők igényeivel. A megszokottól eltérő piaci működési feltételekhez ilyen vagy olyan formában mindenkinek alkalmazkodnia kell, de hol vannak a határok? Mi az, amit egy nyomda vagy kiadó már nem tud megtenni? Mennyiben ragaszkodhatunk a megszokott üzletmenethez?

Ezekre a kérdésekre kerestük közösen a választ március 3-i közös rendezvényünkön. A meghívott nyomdák, kiadók és kereskedők a saját tapasztalataikat, helyzetüket és lehetőségeiket osztották meg a résztvevőkkel. A rendezvényről emlékeztető készült, amelyet a letölthető dokumentumok között lehet olvasni. Az biztosan látszik, hogy rövid távon semmiképpen nem lehet számolni a helyzet rendeződésével Ahogy az sem reális elvárás, hogy  a megváltozott körülmények között is maradjon minden régiben. Ugyanakkor fontos, - sőt jelen helyzetben elengedhetetlen -, hogy az üzleti partnerek kommunikáljanak egymással. Bár mindenki számára (érthető módon) a saját vállalkozása a legfontosabb, mégis egy hajóban evezünk.