TAVASZI GAZDASÁGI KONFERENCIA - beszámoló

2023. május 25-26.-án tartotta a Szövetség Tavaszi Gazdasági Konferenciáját és évi rendes Közgyűlését. Az eseményre Keszthelyen került sor.

A résztvevők érdekes, informatív programokon, előadásokon vehettek részt az első nap délutánján. A megnyitón Tóth Gábor a Szövetség új ügyvezetője és Orgován Katalin a Szövetség elnöke köszöntötte a kollégákat. 

Első előadóként Rusin Mihály (Interim Managment) előadását hallgathattuk meg, „Minden rendben?” címmel. Tanult-e - és ha igen, akkor mit - az ágazat az elmúlt három év hatásaiból? Az előadás javaslatokat vetett fel, mit tehetnek a cégek, hogy a jövő kihívásaival felkészülten tudjanak szembenézni.

Az ENCO Kft. előadásában bepillantást kaptunk az energiapiac működésébe, az előadó Becsky Miklós rávilágított, mennyi minden részletre kell odafigyelni a szerződések kiválasztásakor, megkötésekor. A személyre (cégre) szabott egyedi tanácsadás segíthet a helyes döntés meghozatala előtt.

Dr. Horváth Csaba a külföldön szerzett tapasztalatait és az Óbudai Egyetemen, hallgatói bevonásával készített kutatásokat mutatta be „Trendek a nyomtatott könyvek világában” címmel. Megismerhettük az elkövetkező évekre jósolt trendeket és kiemelt figyelmet kapott a fenntarthatóság is.

Lakatos Péter, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója gazdasági stand up beszélgetést kezdeményezett. Néhány érdekes téma felvetése után a résztvevők is aktívan bekapcsolódtak a párbeszédbe. Az előadó gyakorlati oldalról közelített a vezetői célok kitűzése, a válságmenedzsment és a helyes döntések meghozatalának irányába.

Sokakban kérdések merültek fel az új hulladékgazdálkodási törvénnyel kapcsolatban. Plánder Norbertet a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. anyagáram és termékigazgatóját, a téma szakértőjét hívtuk meg előadást tartani. A bevezetésre kerülő új rendszerbe a cégeknek már jelenleg is regisztrálniuk kell, online felületen. A résztvevőkben felmerülő kérdésekre sajnos időhiány miatt nem tudott az előadó válaszolni.

A hulladékgazdálkodási rendszer átalakításával kapcsolatos kérdésekre Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára adott válaszokat, az eddig ismert rendelkezések alapján. 

A konferencia utolsó, ám igen színes előadását Orgován Katalin tartotta, „Mit tanultam a vezetésről Kínában?” címmel. A képes beszámolóval a hallgatóság is betekintést kapott a kínai életformába, az európaitól oly eltérő életfelfogásba.

Az előadások után Gálavacsorát tartottunk, ahol a nyomdaipar legnagyobb szakmai elismerését adtuk át. A jelölteket a Szövetség tagsága javasolja, minden esetben szakmai indoklással, és az Elnökség választja ki a jelöltek közül az általuk legérdemesebbnek tartott szakembert.

Idén a Magyar Nyomdásztért díjat Muzsik István a Marzek Kner Packaging Kft. vezető munkatársa vehette át, Orgován Katalin méltató szavai közepette.

A második napon tartottuk a Szövetség LIII. Közgyűlését, melyet megemlékezésekkel kezdtünk. 

Szövetségünk tavasszal elhunyt ügyvezetőjére, Dr. Peller Katalinra és az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. szakemberére, Tóth Zoltánra emlékeztünk. 

A Közgyűlés beszámolói után két új elnökségi tagot választottak a Szövetség tagjai.

Hevele Zoltán, a Flexo-Line 2001. Kft ügyvezetője és Székely Dániel, a Konica Minolta Kft.ügyvezetője erősítik az Elnökséget. 

A nap ünnepélyes fénypontja a Hess András díjak átadásavolt. Idén 10 nyomdaipari cég 18 dolgozóját részesítette az elismerésben.

Reméljük minden résztvevő jól érezte magát, hasznos információkat látott, hallott, tartalmas beszélgetéseken tudott részt venni.

Ősszel újra találkozunk…!