Tegyünk a „zöld agymosás” ellen!

Nap, mint nap kapunk olyan e-maileket, amelyek a „Gondoljon a környezetére, mielőtt ezt az e-mailt kinyomtatná!” típusú figyelmeztetéseket tartalmazza.

Sokan csak divatból, sokan minden alapot nélkülöző, harcos környezetvédő szemlélet okán teszik. A legnagyobb gond mindezzel, hogy a mondat azt sugallja: papírt használni környezetkárosító tevékenység.

\r\r

Mi természetesen tudjuk, hogy ez nem igaz, ezért a mi közös feladatunk, hogy tegyünk az ilyen káros sztereotípiák ellen. Szövetségünk két éve csatlakozott a nemzetközi Two Sides kampányhoz, melynek elsődleges célja az ilyen típusú mítoszok ledöntése és a valós tények bemutatása. Nem könnyű feladat, hiszen sokkal egyszerűbb valamit bűnösnek, környezetszennyezőnek kikiáltani, mint ennek az ellenkezőjét bebizonyítani.

\r\r

KÉRJÜK, LEGYEN A PARTNERÜNK ÉS SEGÍTSE A SZÖVETSÉG MUNKÁJÁT AZ ALÁBBI SZÖVEG ELKÜLDÉSÉVEL:

\r\r

„Tisztelt Partnerünk!

\r\r

Hozzánk küldött e-mail üzenetét az alábbi mondattal fejezte be: „Az e-mail kinyomtatása előtt kérem, mérlegelje a környezeti hatását”. Ez a mondat pontosan visszatükrözi a nyomtatott kommunikációval kapcsolatos manapság divatos és széles körben elterjedt sztereotípiákat. Azt üzeni az e-mail címzettjének, hogy
\r- a papír a felelős az erdőpusztításokért,
\r- magas széndioxid lábnyoma miatt használata káros hatással van a környezetre,
\r- az elektronikus kommunikáció (e-mail, internet) környezetkímélőbb megoldás.

\r\r

És még sorolhatnánk az ehhez hasonló papír-ellenes tévhiteket. A valóság ezzel szemben az, hogy
\r- a világ fakitermelésének 80 %-át az energiatermelés és az építőipar használja fel, a papíripar mindösszesen 11 %-ot,
\r- Európa területén csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagú papír használható fel,
\r- öt és fél perc internet használat ugyanannyi szén-dioxidot bocsát ki, mint egy színes A/4-es papír kinyomtatása és postázása,
\r- az Európában keletkező elektronikus hulladéknak csak elenyésző részét tárolják és hasznosítják megfelelően, túlnyomó többsége Afrika vagy Ázsia szegényebb országaiba kerül az ottani környezetet szennyezve és komoly közegészségügyi problémákat okozva.

\r\r

A fentiek nemcsak állítások, hanem adatokkal alátámasztott tények, melyek valódiságáról Ön is meggyőződhet a nemzetközi Two Sides kampány magyar nyelvű honlapján (www.hu.twosides.info) vagy a Nyomda- és Papíripari Szövetség „Mítoszok és tények” kiadványából.”

\r\r

A fenti minta természetesen csak ötletet ad, bárki szabadon módosíthatja a tartalmat. A lényeg, hogy saját környezetünkben, saját lehetőségeink keretei között mindent tegyünk meg a nyomtatott kommunikációt érintő igaztalan támadások ellen.  Ehhez szolgáltat érvrendszert a fent említett web oldal és kiadvány, de Szövetségünk honlapján megtalálhatják az INTERGRAF ezzel kapcsolatos részletes dokumentumát is.

\r\r

Örömmel tapasztaltuk, hogy az Interpress Külkereskedelmi Kft. már mellénk állt ebben a kampányban, reméljük, mind többen lesznek.

\r\r

Előre is köszönjük együttműködését!