Dr. Schulz Péter

2018

Dr. Schulz Péter

Az idei évben is kiosztásra kerül ágazatunk legrangosabb elismerése, a Magyar Nyomdászatért díj. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is azzal kezdeném, hogy a szakma kiket jelölt e díjra. Nos, a következő személyekre érkezett javaslat: Gór József, Fábián Endre, Kelemen Eörs, Korsós Ilona, Pesti Sándor és dr. Schulz Péter.

A Szövetség elnöksége – titkos szavazással – végül is dr. Schulz Péternek ítélte oda az idei Magyar Nyomdászért kitüntetést.

Méltán gondoljuk, hogy ma Magyarországon nincs olyan nyomdaipari szakember, aki ne ismerné dr. Schulz Péter nevét, és ami még fontosabb: munkásságát. Több, mint négy évtizedes papír- és nyomdaipari szakmai tevékenysége – a nyomdaipari felsőfokú oktatás, a nyomdaipari alkalmazott kutatás és az ipari szakértői munkák – a nyomdaipari gépek és berendezések, a felhasznált anyagok, illetve technológiák, a méréstechnika és minőség-ellenőrzés szinte teljes palettájával átfogja. Elmélyültebb szakterülete: a színes nyomdaipari képreprodukálás, a nyomtatás minőség-ellenőrzése, az alkalmazott papír- és nyomdaipari színmérés, a colormanagement, valamint a minőség- és környezetirányítás.

Dr. Schulz Péter 1947. október 18-án született Nyíregyházán. 1966-ban technikusként végzett a Bánki Donát Gépipari Technikumban, majd ezt követően felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar, Gépgyártás-technológiai Szakára, ahol 1973-ban gépészmérnöki diplomát szerzett. 1986-ban ugyanitt, ám a Finommechanika Optika Tanszéken a műszaki doktori végzettséget is megszerezte, 2002-ben pedig mindez kiegészült az IRCA ISO 9000 vezető auditori bizonyítvánnyal.

A gépészmérnöki diploma megszerzése után, azonnal tanítani kezdett az Óbudai Egyetem jogelődjén, a Könnyűipari Műszaki Főiskola Nyomdaipari Tanszékén. Végigjárva a ranglétrán tanársegédként kezdett 1973-ban, 1979 és 1986 között már adjunktusként dolgozott, majd 9 éven keresztül már, mint docens oktatta a jövő nyomdász nemzedékét. Közben – 1988 és 1994 között tanszékvezető-helyettesnek nevezték ki, illetve 1993 és 1994 között ő volt a KMF főigazgató helyettese. 1994-ben bízták rá a KMF Nyomdaipari Tanszékének vezetését, mely tisztséget 1997-ig töltötte be.

2000 és 2001 között egy kis „gyakorlati” kitérőre is sor került, ugyanis felkérték a Zrínyi Nyomda vezérigazgatói posztjára. 2002-től egészen napjainkig azonban már, mint a Mérnök és Nyomdász Kft. műszaki igazgatójaként tevékenykedik, ami mellett 2004-től címzetes főiskolai docens a Budapest Műszaki Főiskolán, 2014-től az X-Rite Pantone Hivatalos Oktatási Partnere, illetve tavaly óta Budapest Metropolitan Egyetem, Tipográfus szakirányán Colour Matching oktató.

Tudományos és szakmai közéleti tevékenysége is kiemelkedő. Csakhogy néhányat említsek: bizottsági tagja volt az MTA Szál- és Rosttechnológiai Albizottságának, műszaki szakértőként dolgozott az Ipari Minisztériumban, szerkesztője majd felelős szerkesztője volt 1995 és 2016 között a Nyomdavilág című szakmai folyóiratnak, 2011-ben pedig Magyarországon elsőként dolgozta ki a szakma Zöld Díj rendszerét, a GPwA-t, és a mai napig is projektvezetőként vesz részt a munkában. 2015-ben pedig megalapította a PCC-t (Pro Color Club – professzionális színszakemberek hazai klubja), amely jelenleg 16 cég 27 szakemberével tevékenykedik.

Kutatói tevékenysége mellett sem lehet szó nélkül elmenni, hiszen olyan témákkal foglalkozott és foglalkozik, amelyek alapvető fontosságúak a nyomdaipar számára: Az autotípiai képreprodukálás színelméleti kérdései; Digitális színek kezelése a nyomdaiparban; A színes nyomtatás minőség-ellenőrzésének elméleti és gyakorlati kérdései, az SPC nyomdaipari alkalmazása; Fény-, szín- és denzitásmérés a nyomdaiparban. A fenti tématerületekben 2 OMFB projekt témavezetője, 35 ipari K+F megbízás témavezetője/közreműködője volt.

Mind emellett ez idáig 9 szakkönyve jelent meg, tovább 150 magyar, valamint 5 angol nyelvű szakmai cikket publikált, és összességében 120 hazai és külföldi előadást tartott.

Dr. Schulz Péter nős, és egyetlen fia van. Felesége, professzor habil. dr. Endrédy Ildikó szintén közismert személyisége ágazatunknak, és – ahogy arra sokan emlékezhetnek – 2007-ben ő kapta e rangos kitüntetést. Így ők az egyetlen olyan házaspár a nyomdaiparban, akik közül mindketten kiérdemelték a szakma legnagyobb elismerését, a Magyar Nyomdászatért kitüntetést.

Végezetül még annyit, hogy dr. Schulz Péter kevéske maradék szabadidejét biztos, hogy víz mellett tölti: imádja a szörfözést és a vitorlázást. E szenvedélyének legszívesebben a Balatonon hódol, de azért a tenger is szóba jöhet számára…