Schuck István

2013

Schuck István

István igen ígéretes kézilabda karrierje egy sportsérülés miatt a ’70-es évek közepén megszakadt. Ennek hatására kezdett el tanulni és végzett villamosmérnökként a Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karán 1980-ban. Egy fényszedéssel kapcsolatos előadás kapcsán találkozott először a nyomdaiparral és kezdett érdeklődni iránta. Így került a ’70-es évek végén a Szikra Lapnyomdába és itt ismerhette meg az újságnyomtatás teljes technológiai vertikumát a szedéstől egészesen a terjesztésig bezáróan. A ’80-as évek elején kapta azt a megtisztelő feladatot a Szikra Lapnyomda berkein belül, hogy Magyarországon elsőként megvalósíthatták a fényszedési technológiát. Ennek kapcsán döntött úgy, hogy jelentkezik a Könnyűipari Műszaki Főiskolába (a híres Gara Művekhez), melyet 1984-ben sikeresen elvégzett és már végzett nyomdamérnökként került át a Kossuth Nyomdába főmérnöknek azon feladat kapcsán, hogy a világon elsőként megvalósíthassák a lap-szöveg integrációs rendszer bevezetését.

Öt évig dolgozott a Kossuth Nyomdában, ahol volt szerencséje egy teljes üzem-áttelepítést végrehajtani a Parlament melletti épületből a Jászberényi útra, és ott ismerhette meg a teljes ofszet rotációs- és íves nyomtatást, a puha- és keménytáblás kötészeti technológiákat, és ezeknek az ismeretében került az ellenkező oldalra, a nyomdagép-kereskedelembe.

1990-ben kezdett el az osztrák Prosystem-Richter cégnél dolgozni, és valószínű, hogy ezeknek az ismereteknek tudatában kapott a 2000-es évek elején először meghívást a Könnyűipari Műszaki Főiskolára Endrédy Ildikó tanszékvezetőtől, először oktatásra, majd 2002-től részt vehetett a vizsgabizottság munkájában, amelyet nagy megtiszteltetésnek tartott, és az utóbbi néhány évben vizsgabizottsági elnökként volt módja igen sok fiatal hölgy és úr tanulmányainak befejezését figyelemmel kísérni.

Az elmúlt 20 évben évente több alkalommal kapott lehetőséget Magyarországon és külföldön a nyomdaiparral összefüggő konferenciákon előadást tartani.

És végül, de nem utolsósorban, néhány szó a családjáról: 1975-ben házasodott, azóta élnek együtt feleségével. Két gyermekük született: fia, István, aki jelenleg is együtt dolgozik vele és szintén a nyomdaipar berkein belül, a cégcsoport irányításában tevékenykedik. Ő is nyomdamérnökként végzett, és mellette még két másik, közgazdász és nemzetközi gazdasági kapcsolatok diplomát is szerzett. Lánya, Tímea, aki a főiskola elvégzése után stewardessként dolgozik: 6 évet külföldön és 1 éve ismét Magyarországon.

És a legfontosabb, hogy 3 hónappal ezelőtt megszületett a kis unokája, aki lehet, hogy utódjuk lesz a nyomdaipar területén.