• Banner 1
  • Banner 2
  • Banner 3

Nyomdászok szövetsége

Miniszteri elismerést – Kármán Tódor-díjat – kapott Kása István Zoltán

Szövetségünk 2015. május 14-én tartott Tavaszi Gazdasági Konferenciája volt az első alkalom, amikor Kása István, a Marzek Kner Packaging ügyvezető igazgatója – és úgy is, mint a Szövetség Oktatási Bizottságának elnöke – lépett a hallgatóság elé, és rövid ám igen pörgős előadásában az ágazatban lassan égető problémaként jelentkező szakmunkás-utánpótlás képzése kapcsán mutatta be a jelenlévőknek az általuk kidolgozott, és a békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskolával, valamint a város önkormányzatával közösen megvalósított „Gyere közénk nyomdásznak!” elnevezésű projektet. A program azóta – természetesen – már a gyakorlat síkján is bizonyította eredményességét: ma már annyian jelentkeznek a helyi szakközépiskolába nyomdásztanulónak, hogy emelni lehetett a „lécet”, azaz magasabb tanulmányi eredménnyel lehet csak bejutni… A siker kulcsa azonban igazán abban van, hogy – ahogy egy, még a PRINTinfóban megjelent cikkben Kása István fogalmazott –: „Nem beszélni kell, hanem csinálni…” És csinálta ő is, és a csapata is!

Mint ahogy azért is igen komoly erőfeszítéseket tett, hogy egyrészt megfelelő tanműhely, másrészt a szakmai ismereteket magas szintén oktatni tudó tanári gárda álljon rendelkezésre. Az általuk kidolgozott hárompilléres oktatási modellnek köszönhetően igen komoly eredményeket értek el a szakmunkás-utánpótlás biztosításában, továbbá az oktatás feltételeinek és körülményeinek javításában. Ez utóbbira példa, hogy a megfelelő oktatói díjazásra kamarai, oktatási és nyomdaipari részvétellel együttműködést hoztak létre, amely 2015 szeptemberétől működik. A Modern Városok Program keretében pedig 1,9 milliárd forintból rövidesen elkészül az új tanműhely is, amely országos szinten a nyomdaipari képzés központjává fog válni.

Nos, mindezen tevékenységéért, vagyis a magyarországi oktatás, képzés érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Kármán Tódor-díjjal* jutalmazta dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere Kása István Zoltánt tavaly november közepén.

*(A Kármán Tódor-díj az oktatási miniszter által adományozható egyik állami elismerés. Adományozható a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért a gazdasági élet szereplőinek. A díjazás kiemelt szempontjait az oktatási miniszter évente meghatározza. A díjat természetes és jogi személyek egyaránt kaphatják. Évente legfeljebb öt díj adományozható. A díjazott az adományozást igazoló oklevelet és plakettet kap.)

 

Kása István Zoltán 1975-ben született Medgyesegyházán. Békéscsabán nőtt fel és 1993-ban a Rózsában érettségizett matematika-német tagozaton. A Körösi Csoma Sándor Főiskolán végezte el a közgazdász kart, majd 1999-ben okleveles könyvvizsgálói, 2012-ben pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen egyetemi közgazdászdiplomát szerzett. 1997 és 2001 között Békéscsabán a Kner Nyomdában kontrolling vezetőként dolgozott. Ezt követően 2004-ig a gyulai Dürer Nyomda kereskedelmi igazgatója volt. 2005-ben visszatért Békéscsabára, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatójaként, majd rá hárult az időközben létrehozott M-FlexiLog Kft. ügyvezetése is. Nős, felesége, Ildikó a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskolában pedagógus. Két gyermekük van: a 16 éves Luca és a 12 éves Bence.

És akkor kicsit vissza Kása István Zoltán ágazati közéletéhez!

A családi tulajdonban lévő Marzek Csoport 2005 óta van jelen Magyarországon, és ezóta dolgozik náluk ügyvezetőként Kása István Zoltán. Az elmúlt bő 13 év alatt igen komoly fejlesztések és fejlődés történt a cég életében: több mint 200 új munkahelyet teremtettek, és több mint 5 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházást a Marzek Kner Packaging Kft. keretén belül. Ennek köszönhetően megháromszorozódott alkalmazottaik létszáma és erőst megháromszorozódott az árbevételük.
A Marzek Csoport második gyártóüzemének, az M-FlexiLog Kft. zöldmezős beruházásként épülő új telephelyének alapkőletételére 2016. július1-jén került sor szintén Békéscsabán. Ez egy összességében 8 ezer négyzetméteres épületkomplexumot jelent, amelyen belül helyezkedik el a 3500 négyzetméteres – és nem mellesleg 14 méter belmagasságú – logisztikai központ, valamint a 4500 négyzetméter alapterületű üzem, amely a flexibilis csomagolóanyag-gyártás színteréül szolgál. A beruházás összértéke 3,3 milliárd forint volt, és mintegy 120 új munkahelyet is teremtett. Az ünnepélyes gyáravatóra 2017. szeptember 14-én került sor, noha maga a termelés már júniusban elindult.

 

A Kása István Zoltán azonban azt vallja – idézem –: „…az úgy van rendjén, ha a profit kéz a kézben jár a társadalmi felelősségvállalással”. Jelen esetben ez az oktatásért, a szakmai utánpótlás biztosításáért tett erőfeszítéseket és eredményeket jelenti. És ezt ismerte el és értékelte az EMMI azzal, hogy Kásler Miklós miniszter Kármán Tódor-díjjal tüntette ki Kása István Zoltánt.

(Korsós Ilona)

Vissza