Zöld díj

A nyomda- és papíripar „zöld krémje” minden évben megméretteti magát a GPwA pályázaton. Eddig több mint kilencszáz csillag fémjelzi iparágaink környezettudatosságát.


A GPwA a magyar papír-, nyomda- és csomagolóipar területén végzett kiemelkedő környezetközpontú vállalatirányítási tevékenység, környezetkímélő technológiák alkalmazása, valamint a környezettudatosság fejlesztése területén végzett tudatformáló, példamutató tevékenység elismerésére kidolgozott rendszer. 2011-ben, Magyarországon elsőként, a Mérnök és Nyomdász Kft. (P&E KFT.) dolgozta ki a GPwA-t, melynek független minősítése révén a szervezetek hivatalosan és emblematikusan is megkülönböztethetők. 
A pályázati kategóriák jelenleg: Az Év Zöld Papírgyártója, Az Év Zöld Papírkereskedője; Az Év Zöld Nyomdája ; Az Év Zöld Csomagolóanyag-gyártója.

A  GPwA minősítési rendszerében alapvetően olyan elvárások és azok pontozása szerepel, melyek megléte dokumentálható, ellenőrizhető. Az értékelés a következő főbb szempontokat veszi figyelembe: környezettudatosság és fenntarthatóság iránti elkötelezettség, környezeti célok és programok, környezetkímélő anyagok, berendezések és zöld technológiák alkalmazása, az anyagokkal és erőforrásokkal való takarékoskodás, a veszélyes és nem veszélyes hulladékok kezelése, hulladékok újrahasznosítása, a környezettudatosság belső és külső kommunikálása, a vállalat társadalmi felelősségvállalása, ISO 14001, ISO 50001,  FSC/PEFC, EU Ökocímke használati jog stb.

Az értékelés alapja a benyújtott pályázati dokumentáció; egy helyszíni audit; a pályázó honlapja, publikációi, előadásai, „zöld” rendezvényeken való szereplései, valamint a pályázó iparági megítélése. A GPwA odaítélésének minimum feltétele: a papírgyártókra, a papírkereskedőkre, a nyomdákra és a csomagolóanyag-gyártókra külön-külön kidolgozott értékelési rendszerben adható maximális pontszám minimum 55 százalékának elérése. Azok a pályázók, amelyek legalább 55%-ot érnek el – teljesítményüktől függően – Az Év Zöld Papírgyártója/Az Év Zöld Papírkereskedője/Az Év Zöld Nyomdája/Az Év Zöld Csomagolóanyag-gyártója cím két-, három, négy, illetve ötcsillagos minősítéseit kapják meg. A díjazottak tanúsító oklevelet és logóhasználati jogot kapnak, továbbá a díjazottakat a P&E KFT. felveszi a regiszterébe, amely a honlapján hozzáférhető: nyilvános jegyzék. A GPwA médiatámogatói – a díjazottak nevét az eredményhirdetést követően közlik szakmai lapjaikban.

https://www.p-e.hu/dijazottak-regisztere/

A GPwA fővédnökei: a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület, a Nyomda- és Papíripari Szövetség, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség, az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar, a Széchenyi István Egyetem Csomagolásvizsgáló Laboratórium, a Prosystem Print Kft., valamint az X-Rite Pantone.  Médiapartnerek: a Magyar Grafika és a Nyomdavilág.